Pomfrit: Hrskav i mnooogo ukusan
Pomfrit: Hrskav i mnooogo ukusan Pomfrit: Hrskav i mnooogo ukusan
Pomfrit: Hrskav i mnooogo ukusan

Pomfrit: Hrskav i mnooogo ukusan

Collina Burgers & Pancakes

Pomfrit - verovatno svačiji omiljeni prilog uz glavno jelo, a naročito uz burgere! A da li ste znali da je reč pomfrit zapravo nastala od francuske pommes frites, što bukvalno znači prženi krompirići?

Englezi i Amerikanci kažu french fries ili formalnije french fried potatoes, što znači francuski prženi krompirići. Da li to onda znači da su Francuzi prvi došli na ideju da prže krompir isečen na štapiće?

Pa, istoričari i dalje ne mogu da se slože oko toga, a postoji i niz protivrečnih što legendi, što pisanih dokaza da su ili Belgijanci ili Francuzi izumeli jelo koje danas znamo kao pomfrit. 

Francuzi, Belgijanci ili neko treći?

Priča se da su u prošlosti Belgijanci u svojoj ishrani imali baš puno ribe. Ali zimi kada se vodene površine zalede, količina uhvaćene ribe je bila, naravno, znatno manja. Pošto su morali nekako da se prehrane, počeli su da jedu krompir. A neki podaci govore da su krompir pripremljen na sličan način današnjem pomfritu napravili oko 1680. godine

Prema jednom drugom predanju, američki vojnici, koji su tokom Prvog svetskog rata bili stacionirani u južnoj Belgiji, probali su tom prilikom pomfrit po prvi put. A kako je francuski najčešći jezik u Belgiji, a Ameri ne prave veliku razliku među Evropljanima, tako su Belgijance nazivali Francuzima pa otuda i naziv french fries

Borba za krompiriće

A šta kažu Francuzi? Njihova priča o nastanku pomfrita je nešto zanimljivija.

Antoan-Ogisten Parmentje je bio francuski farmaceut i agronom. Tokom sedmogodišnjeg rata, zarobili su ga Prusi i u zatvoru je jeo samo krompir koji je tada bio znan kao stočna hrana. 

Posle te nemile avanture, uvideo je značaj krompira i njegovu hranljivost. Kako je bio čovek od nauke, trudio se da radovima ukaže na sve dobrobiti krompira. Zahvaljujući njegovom neumornom zalaganju, krompiri su konačno proglašeni jestivim 1772. u Francuskoj.

Parmentje je radi publiciteta organizovao večere na kojima su služeni specijaliteti napravljeni isključivo od krompira, i na jednoj od tih večeri je bio i Bendžamin Frenklin. Ostalo je zabeleženo da je Frenklin probao i „krompiriće spremljene na francuski način”.

Ko god da je prvi napravio pomfrit, jedno je sigurno: prženi krompirići su se prvi put pojavili u štampanom obliku 1856. godine u Kuvaru za sluškinje, objavljenom u Engleskoj.

 

Collina pomfrit

Ako ste u potrazi za savršeno hrskavim pomfritom, ne morate da tragate dalje! 

Naravno da su naši Collina burgeri zvezde, ali pomfrit je njihova nezamenljiva pratnja. Uz svaki naručen burger stiže vam besplatno i porcija pomfrita, naravno uz kečap i naš domaći burger sos.

Zvuči odlično? Poručite odmah burger po svom izboru putem Collina sajta ili aplikacije, i stižemo na vašu adresu! Možete nas posetiti i na nekoj od naše tri lokacije

  • Požeška 67a, Banovo Brdo
  • Bulevar Zorana Đinđića 12v, Novi Beograd
  • Dravska 1, Vračar.

 

Čekamo vas! 

Collina Burgers & Pancakes
Mart 2021.