Kratka istorija palačinki
Kratka istorija palačinki Kratka istorija palačinki
Kratka istorija palačinki

Kratka istorija palačinki

Collina Burgers & Pancakes

One su možda najveća konkurencija burgerima kada je brza hrana u pitanju. Na oko krajnje jednostavne, one su zapravo najraznovrsnija hrana kad malo bolje pogledamo. Mogu biti i slane i slatke, i pohovane i nepohovane. Možete da stavite šta god poželite od sastojaka i one vas nikad neće izneveriti. Hrana koju možete jesti i za doručak, ručak i večeru, njihovo visočanstvo - palačinke!

Palačinke u doba antike

Verovali ili ne, ova omiljena poslastica mnogih je bila zastupljena čak u Staroj Grčkoj i u Rimskom carstvu. Ako ste mislili da su Amerikanci zaslužni i za palačinke, varate se! 

Stari Grci su pripremali nešto nalik današnjim palačinkama i zvali su ih tagenias ili tagenites, varijacije reči nastale od tagenon što znači - tiganj. Pravili su ih od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, zgusnutog mleka i meda.

Stari Rimljani su svoje palačinke zvali alita dolcia, a njihov recept je bio nešto drugačiji jer su koristili razne začine.

Antička freska prodavca palačinki.

Palačinke tokom srednjeg veka

U elizabetansko doba, Englezi su pravili svoju verziju palačinki sa šerijem, jabukama, ružinom vodicom. Otprilike u ovo vreme je i nastao izraz pancake (bukvalni prevod sa engleskog - kolač koji se pravi u tiganju. Kolač u tiganju? Ipak moguće). 

Tokom srednjeg veka, postojalo je verovanje da su prve tri palačinke koje se naprave svete. Stoga su se obeležavale krstom, posipale solju i sklanjale u stranu kako bi oterale zle duhove. Nešto poput našeg jajeta čuvarkuće koje se prvo kuva na Veliki Petak i sklanja sa strane.

Englezi imaju i Dan palačinki, tačnije poslednji dan pre posta kada se iskoriste sve namirnice poput mleka, jaja i brašna koje ne smeju da se konzumiraju tokom posta.

 

Jan van Bijlert, Žena drži palačinke, ulje na panelu, prva polovina 17. veka

Palačinke širom sveta

Svaka zemlja ima neku svoju verziju palačinki. Bilo veće ili manje, tanje ili deblje, postoji takođe i veliki broj verzija palačinki sa raznoraznim vrstama brašna, kao i sa bezbroj sastojaka, što slatkih što slanih. Ruski блины, japanski dorayaki, naše palačinke, francuske crêpes, nemački Pfannkuchen… A pored tradicionalnih recepata, u poslednje vreme je postalo popularno kreirati najrazličitije oblike i stvarati mala umetnička dela od raznobojnog testa za palačinke.

Collina palačinke

Ni mi ne zaostajemo kada je u pitanju iskazivanje ljubavi prema palačinkama. Iako su kod nas zastupljenije tanje palačinke, nije neobično da poneko pravi i one „debele” američke. A znate li gde možete naći obe verzije?
Naravno, kod nas u Collina restoranima! 

Kada su obične palačinke u pitanju, slane imamo u pohovanoj i nepohovanoj verziji. A slatke imamo u običnoj i američkoj verziji. Na vama je samo da se odlučite između mnogobrojnih sastojaka ili da odaberete slatku varijantu po svom ukusu. Izaberite ukusni ručak ili slatku bombu na Collina način!

Možete poručiti svoje palačinke putem našeg sajta ili putem naše Collina mobilne aplikacije! Prijatno!

Collina Burgers & Pancakes
Mart 2021.