Kratka istorija burgera
Kratka istorija burgera Kratka istorija burgera
Kratka istorija burgera

Kratka istorija burgera

Collina Burgers & Pancakes

Dva parčeta hleba, meso, paradajz, luk… Kad se pogleda spisak sastojaka za burger, čini se da stvar ne može biti prostija, zar ne? Nema tu neke nauke, pomislili biste. Ali i prevarili.

Burger je iz Teksasa ili ne?

Burger se pojavio odavno, ali je toliko brzo postao deo jelovnika najrazličitijih restorana, da više nije ni pouzdano ko je zaslužan za taj prvi burger. Neki kažu da je glavni odgovorni izvesni Flečer Dejvis iz dobrog, starog Teksasa.

Urbana legenda kaže da je negde tokom 1880-ih, Dejvis poslužio u svom restoranu nešto što je ličilo na današnji burger i da je odatle sve krenulo. Spominju se tu još mnoga imena, jer, eto, svi imaju neke svoje verzije ovog popularnog jela.

Tu je i ona ekipa koja se poziva na priču da je hamburger očigledno nastao u Hamburgu zbog naziva, pa da je stoga to nemački izum.

Burger kao američki san
Burger kao američki san
Bilo kako bilo, svi ćemo se složiti da je popularizaciji burgera najviše doprinela Amerika, tačnije onaj njen severni deo. Restorani sa brzom hranom su počeli da niču, a zatim su se ustalili i poznati lanci restorana koje danas možete naći širom sveta, pa čak i kod nas.

Amerika nas je mamila ovom poslasticom i nekako smo svi nesvesno počeli da vezujemo burger za američku kuhinju. Tome je neskromno doprineo i Holivud, koji je kroz svoje sve pristupačnije filmove neplanirano promovisao i - burger. Od Tarantina do Bob’s Burgers, burger je sveprisutan u sedmoj umetnosti i postao je deo američkog sna.

Probati onaj pravi, pravcati američki burger postala je želja većine ljudi - ali šta je to tačno i da li je to samo jedan jedini burger?

Burger - svetski, pa i srpski specijalitet

Volimo legende, a legenda o američkom burgeru je upravo to - samo legenda. To nas svakako nije obeshrabrilo da i dalje tragamo za odličnim burgerom, a mi smo otišli korak dalje i odlučili da napravimo naš Collina burger.

Ali zašto se zadržati samo na jednom oprobanom receptu? Ohrabrili smo se i uključili mnoge interesantne i nove sastojke, poput tzatziki sosa u našem Grčkom burgeru, gorgonzola sosa u, naravno, Gorgonzola burgeru, slanine i jajeta u Srpskom burgeru.

Imamo burger i za one koji vole ljuto, kao i za one koji obožavaju sir; sos sa renom daje posebnu notu našem novom Spicy Garden burgeru, dok Doublecheese burger uključuje pored standardnog topljenog sira i pohovani kačkavalj. Uzeli smo ovaj svetski specijalitet i načinili ga posebnim i našim.
Burger - svetski, pa i srpski specijalitet
A ako ste ogladneli čitajući ovo, možemo vam pomoći. ;) Pravac na collina.rs ili preuzmite našu aplikaciju i poručite svoj burger!

Collina Burgers & Pancakes
Mart 2020.