Kako su nastali onion rings?
Kako su nastali onion rings? Kako su nastali onion rings?
Kako su nastali onion rings?

Kako su nastali onion rings?

Collina Burgers & Pancakes

Onion rings ili prženi kolutići luka su jedan od sve popularnijih priloga burgerima. Da li to znači da će pomfrit uskoro biti svrgnut s trona? To teško, ali moramo priznati da su ovi hrskavi kolutići od luka njihova odlična alternativa i svakako nešto što morate probati kao pravi ljubitelj burgera ako do sada već niste imali tu priliku!

A ko je prvi napravio ove pohovane kolutiće?

Istorija crnog luka

Pre nego što pređemo na onion rings, prvo ćemo otputovati malo dalje u istoriju i krenuti od otkrića samog luka. Veruje se da je poreklom iz nekog dela Azije, ali najverovatnije je da je crni luk postojao na većini kontinenata. 

Luk je jedno od retkih vrsta povrća koje odoleva hladnijem vremenu, što je naročito bilo važno za prehranu celih porodica tokom zime.

Dok je nekim narodima luk bio samo sporedan deo obroka, Egipćani su luk podigli na novi nivo. Njima je luk bio kao neka vrsta božanstva i koncentrični krugovi luka su za Egipćane predstavljali večnost. Primetno je da su i egipćanski umetnici isključivo koristili samo zlato kako bi prikazali luk, dok su za izradu ostalog povrća bili korišćeni drugi neplemeniti metali.

Prvi recept iz 18. veka

Iako se ne zna tačno kome je prvom pala na pamet tako jednostavna, a ukusna ideja da kolutove crnog luka uvalja u testo i isprži na vrelom ulju, zna se kad je prvi recept bio objavljen. Davne 1802. godine, u kuvaru Džona Molarda The Art of Cookery Made Easy and Refined objavljen je prvi recept za prženi luk sa parmezanom. Naravno, u ovom receptu se koristi mast umesto ulja i jelo je prilično kaloričnije od današnje verzije. 

Na YouTube kanalu Jas Townsend & Son na kom pripremaju stare recepte, pripremili su i kolutiće od luka prema Molardovom receptu.

Možda se pitate kako su jeli tako nešto bez kečapa ili majoneza? Verovali ili ne, pored same pripreme luka, Molard je zapisao i recept za svojevrstan sos - istopljen puter pomešan sa senfom! 

Jedan restoran iz Teksasa je tvrdio da je prvi izumeo pržene kolutiće negde tokom 1920ih. S druge strane, 1910. godine je u New York Daily Times-u izašao recept za francuski prženi luk. A u The New York Times magazinu je 1933. godine izašla reklama za kolutiće koji su prvo spuštani u mleko, zatim posipani brašnom, pa tek onda prženi.

Onion rings danas

Danas su onion rings jedno od omiljenih priloga uz mnoga jela, a pogotovo uz burgere. A gde ih možete probati? Naravno, u Collina restoranima! 

Uz bilo koji naš poručeni burger, i to važi bilo u samim Collina restoranima ili preko Collina - Burgers & Pancakes aplikacije, stiže besplatna porcija pomfrita. A ako želite da podignete sve na viši nivo, tu je i porcija onion rings-a! Ne zaboravite da prilikom naručivanja napomenete i kolutiće od luka, tj. ne zaboravite da ih ubacite u korpu prilikom pravljenja onlajn porudžbine!

A tu je i naš Gorgonzola burger gde je jedan od sastojaka - onion rings!

Ko može odoleti hrskavim i preukusnim prženim kolutićima, pa još uz to i naš burger sos i kečap? 

Čekamo vas na tri lokacije:

  • Požeška 67a, Banovo Brdo
  • Bulevar Zorana Đinđića 12v, Novi Beograd
  • Dravska 1, Vračar

Ili naručite odmah i naši dostavljači stižu na vašu adresu!

Collina Burgers & Pancakes
Mart 2021.